Peelingul chimic este o procedura dermato-cosmetica non-chirurgicala, ce trateaza imperfectiunile tenului – riduri, hiperpigmentare, cicatrici si alte urme cauzate de acnee. Tratamentul este non-invaziv si se realizeaza exclusiv in cabinetul medicului. Ceea ce rezulta este un aspect al pielii imbunatatit, un aspect uniformizat.
Concret, peelingul chimic presupune indepartarea unui strat de piele, exfoliere in profunzime. Cu ajutorul unei substante chimice, se va indeparta stratul superior de celule moarte. Astfel, se stimuleaza regenerarea celulara, tenul devenind mai luminos si mai neted. Efectul obtinut este unul complex si se refera la rezultate vizibile: textura pielii se schimba, aspectul ei, culoarea tegumentului devine uniforma, iar ridurile sau cicatricile se pot diminua. Pentru efecte notabile, vor fi necesare sedinte repetate, iar acest lucru depinde de la caz la caz si se vor stabili de catre medicul dermatolog.
Pentru indepartarea cicatricilor pot fi recomandate pana la 6 sedinte, peelingul fiind completat de procedura de tip dermapen. Pentru a indeparta petele ramase pe piele se pot recomanda 3 sedinte de peeling.
In functie de gravitatea situatiei si de patologia de tratat, medicul decide si ce tip de substanta foloseste. Peelingul poate fi superficial, mediu sau in profunzime. Tinand cont de tipul de peeling ce a fost urmat, sedintele urmatoare se stabilesc la un interval minim. Procedura se poate repeta dupa 2 saptamani sau la 4-6 saptamani daca a fost vorba de peeling mediu.
Cum decurge procedura
Inainte de a stabili realizarea acestei proceduri, medicul dermatolog va investiga istoricul medical al pacientului. Dupa caz, se poate solicita intreruperea unor tratamente, cum sunt cele ce au risc de hiperpigmentare sau cele ce sensibilizeaza pielea.
Concret, pentru realizarea peelingului medicul aplica o substanta chimica ce are rolul de a provoca o distructie limitata a epidermului si a straturilor superficiale de derm. Senzatia imediat urmatoare este de usoara arsura, comparata cu arsura solara spre exemplu; aceasta creste in intensitate dupa care scade. Urmeaza apoi etapa de aplicare a unor creme cicatrizante, ce au rol de regenerare a pielii.
Medicul recomanda ulterior si o atentie speciala acordata ritualului de ingrijire:
- Evitarea machiajului.
- Utilizarea cremelor cu protectie solara 50+.
- Evitarea dormitului cu fata in perna.
- Evitarea expunerii la temperaturi mari, mers la sauna spre exemplu, sau expunerea la aburul din bucatarie.
- Crustele ce apar nu trebuie indepartate, deoarece se poate leza pielea.
Riscurile asociate acestei proceduri, implica si responsabilitatea asumata de catre pacient. Acesta trebuie sa respecte intocmai ceea ce ii recomanda medicul, post procedura. Aparte de acest caz, medicul dermatolog specifica ca un risc exista la orice tip de procedura. Riscuri pot sa apara chiar si cand s-au respectat pasii de peeling realizat corect. Orice reactie trebuie semnalata medicului.
Peelingul nu este gomaj
O confuzie comuna este cea de a crede ca peelingul este egal cu gomajul. Merita asadar explicat ca cei doi termeni sunt diferiti:
Gomajul – presupune intr-adevar indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, dar procedeul in acest caz se bazeaza pe creme sau geluri cu particule abrazive in continut. O diferenta majora fata de peeling este ca un gomaj se poate realiza acasa sau la salon.
Peelingul – este o procedura menita sa distruga straturile superficiale ale pielii, se folosesc substante chimice, solutii care au doar uz profesional. Procedura este realizata exclusiv de medic, in cabinet. Asadar nici vorba de tehnica aplicata la domiciliu.
Efectul este unul controlat, asadar pielea nu este afectata, ci ajutata sa indeparteze straturile superioare, afectate si inestetice.
Programeaza un consult dermatologic si intreaba medicul daca iti recomanda un peeling chimic. Te asteptam la centru medical Alma sau pe www.AlmaClinic.ro.