Diabetul este numita boala secolului XXI. Aceasta se defineste ca fiind o tulburare a organismului asociata cu glicemia peste limite normale. Boala este una cronica, din pacate. Pacientii diagnosticati cu diabet ajung sa fie atent monitorizati de diabetolog, oftalmolog, cardiolog si nefrolog. Asta pentru ca diabetul are complicatii multiple.
Nu exista un tratament anume pentru diabet, doar metode care sa tina sub control evolutia acestuia si complicatiilor sale – la nivelul ochilor, inimii, rinichilor si nu numai.
De ce apar complicatiile in diabet
O diferenta majora in ceea ce priveste aceasta afectiune fata de alte tipuri de boli este faptul ca diabetul nu se manifesta prin durere, decat atunci cand apar complicatii. Acestea sunt determinate de hipo, respectiv hiperglicemie. Pot fi acute sau cronice, cazuri in care boala este instalata de perioade mari de timp.
Dintre tipurile de complicatii date de diabet cele mai frecvente se refera la:
Angiopatia – este vorba de modificarile de la nivelul vaselor de sange, cauzate de ateroscleroza. Riscurile sunt destul de mari, referindu-se la infarct miocardic, la atac cerebral vascular, insuficienta renala.
Retinopatia – aceasta complicatie se refera la vasele mici ale retinei. Pentru cei cu diabet II aceasta afectiune apare la mai putin de 60%. Riscul este de orbire, daca este lasata sa progreseze, fara a se lua masuri.
Nefropatia – este o boala renala, cronica si progresiva. Din cauza concentratiei mari de glucoza in sange apar leziuni la nivelul rinichilor. Aceasta este principala cauza de insuficienta renala cronica.
Neuropatia – una dintre situatiile des intalnite la diabetici se refera la dereglarile de la nivelul structurilor nervoase. Acestea vor declansa un lung sir de reactii, de la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, la modificari ale musculaturii.
Tulburari de dinamica sexuala – pot afecta atat pacientii masculini cu diabet, cat si pacientele.
Piciorul diabet – ulceratii frecvente la picioare, infectii si fisuri sunt situatii ce pot duce la necrozarea piciorului, daca nu sunt luate masuri corespunzatoare.
Infectii urinare – dezvoltarea acestora are la baza nivelul ridicat de glucoza.
Hipoglicemia – o complicatie severa, intalnita atat la pacientii cu diabet I, cat si cei cu diabet de tip II se refera la scaderea nivelului de glucoza. Asta inseamna alterarea functionarii creierului, ce are la randul sau o consecinta grava, cu risc de deces.
Infectii ale pielii si mucoaselor – o caracteristica a diabeticilor este ca dezvolta infectii mai severe si mai frecvente, din cauza leucocitelor care functioneaza necorespunzator.
Coma – o astfel de situatie se poate intalni la pacientii cu diabet de tip I, dar in varsta. Se instaleaza pe fondul deshidratarii severe, cand se asociaza cu hiperglicemia.
Cetoacidoza – este asociata cu deficitul de insulina si o crestere a concentratiei de cetone. Cu alte cuvinte, organismul inlocuieste sursa energetica cu acizii grasi. Este determinata fie de intreruperea tratamentului cu insulina, fie de efectele stresului.
Factori de risc
Complicatii ale diabetului apar mai ales ca rezultat al unui mod de viata nesanatos sau din cauza unor alte afectiuni ale pacientului:
- Pe fondul hipertensiunii arteriale persistente.
- Din cauza unui diagnostic intarziat, deci lipsa de control a glicemiei.
- Din cauza tulburarilor de ordin psihiatric.
- Din cauza fumatului.
- Pe fondul colesterolului crescut.
Diabetul este o afectiune cu care pacientul poate trai ani de zile fara sa stie de existenta acesteia. Necesita o abordare imediata si o monitorizare pe termen lung. Poate ca unul dintre cele mai pretioase sfaturi medicale pentru diabetic se refera la schimbarea modului de viata, a obiceiurilor si atitudinii fata de sanatate. Complicatiile pot sa apara, dar pot fi controlate si limitate.
Va asteptam in cadrul clinicii Alma Clinic pentru un consult de specialitate, atat pe cei care doresc un consult de rutina, cat si pe cei diagnosticati cu un tip de diabet, pentru consultul periodic.