Ceea ce generic numic alergie la praf se refera nu la acele particule vizibile, ci la o reactie alergica fata de compozitia prafului, care de la un mediu la altul este diferita. Persoanele ce sunt predispuse a fi alergice sintetizeaza un tip de anticorpi, anume imunoglobulinele E.
De fapt, ce este o alergie? Se poate defini drept o reactie exagerata a sistemului imunitar, la contactul cu factorii de mediu. Sistemul imunitar reactioneaza prin sinteza de anticorpi fata de acele substante straine din mediu. Apare astfel o hipersensibilizare ce produce diverse manifestari clinice.
Simptome
Se spune despre orice tip de afectiune ca este mai bine sa fie prevenita, decat tratata. Pentru cei cu familii in care parintii si alti membri se cunosc cu alergii diverse sunt mai multe sanse ca si copiii sa aiba o predispozitie spre diverse tipuri de alergii. In orice caz, pacientii ajung la medic cand deja ii supara anumite simptome, reactii ce dau de banuit despre posibilul diagnostic.
Dintre cele mai frecvente stari se numara:
- Stranut;
- Mancarime nazala;
- Rinita alergica;
- Secretii nazale apoase.
In alte cazuri, pacientul lacrimeaza excesiv, resimte si mancarimi la nivelul ochilor sau ii are inflamati si/sau rosii. In timp, cand nu este tinut sub control si tratat, un astfel de tablou clinic evolueaza prin completarea cu simptome precum o senzatie de sufocare sau tuse iritativa, printre altele. Cu alte cuvinte, situatia se agraveaza si nu trece de la sine.
Pentru ca pacientii sunt diferiti si raspund la fel de diferit unor situatii, o alergie la praf ce si-a manifestat deja simptome specifice, ce nu este nici tinuta sub control, poate fi completata si de frecvente dermatite. Pe fondul unei sensibilitati, pacientul are eruptii cutanate, roseata si iritatii locale. Se aseamana cu urticaria de contact, putand sa existe si umflaturi, atunci cand pacientul intra in contact cu praf.
Diagnostic si tratament
Recomandam programarea unei vizite la alergolog, in cadrul clinicii noastre. Pachetul include nu doar consultatia, ci si testarea cutanata prick. Se tine cont desigur de anamneza, de toate detaliile pe care pacientul le comunica medicului.
Testarea prick este nedureroasa si de scurta durata. Implica o intepatura cutanata, dar superficiala. Este de altfel o cale rapida de a descoperi o alergie. Se poate cere de asemenea si un test de sange pentru a depista prezenta imunoglobulinelor E. Suplimentar, in functie de fiecare pacient si cazul sau, medicul poate decide si nevoia efectuarii unei spirometrie, a consultatie ORL sau unui consult dermatologic.
Ce trebuie sa stiti – testul prick poate fi realizat cu succes si in cazul pacientilor de varsta frageda, respectiv sugari. Se realizeaza cu dispozitiv de tip lantete din plastic ce sunt de unica folosinta, simplu si rapid, fara efecte secundare. Mai mult decat atat, rezultatele sunt imediate.
Concret, acest tip de test supune pielea la factorul alergenic pentru a observa reactia si a depista sigur ce tip de alergie este vorba. Se pot testa diverse substante, pana la 40 de tipuri.
Tratament
Cel mai indicat este a evita contactul cu ceea ce declanseaza si starea alergenica. Astfel, se va incerca prin masuri variate a se mentine un mediu curat.
O cale de tratament se refera la actiunea asupra simptomelor prezentate de pacient. In principal, este vorba de anti-histaminice, de decongestionante si corticosteroizi. In functie de cat de mult afecteaza aceasta alergie si deranjeaza, afectand calitatea vietii, se poate decide de catre medic imunoterapia specifica alergenica.
Evolutia acestei alergii poate fi si mai deranjanta decat primele simptome ce apar. Asadar, este recomandat ca timpuriu sa se efectueze consult de specialitate pentru a depista alergia si a mentine control asupra acesteia.